Найцікавіше
1989-1997.
Харківську групу Новые Дома організували 14 червня 1989 року Олександр «Фоззі» Сидоренко та Костянтин «Котя» Жуйков. У трудовому таборі, обмінюючись текстами народно-пацансько-дворових пісень вони дійшли висновку, що можна спробувати написати щось своє.За декілька днів хлопці мали десяток композицій.
На "церемонії" закритті табору відбувся перший виступ, після чого було вирішено з першого вересня зібрати повну групу в школі № 11, де навчалися батьки-засновники.
Перший склад:
Олександр Сидоренко — гітара, вокал,Костянтин Жуйков — бас,Дмитро Семенко — барабани,Іван Риков — гітара
Через те, що всі учасники групи жили на мікрорайоні Новые дома, вирішено було назвати групу саме так. Далі був шлях, традиційний для шкільної групи: виготовлення барабанної установки з шкільної парти, розучування барре та т.і.
група пройшла прослуховування у Палаці Ленінського Району, де і грала з 1990 по 1994 роки. Цікаво, що за парканом розташовувалася музична школа-інтернат, де в той час навчався грі на фаготі Олег Михайлюта.
Склад на той момент:
Олександр Сидоренко — гітара, вокал,Костянтин Жуйков — бас,Ярослав Верьовкін — гітара,Едуард Приступа — фортепіано, вокал,Максим Литвиненко — флейта, саксофон та інше,Дмитро Семенко — барабани
Ініціатором зміни назви став флейтист Максим Литвиненко,бо тепер в групі грають люди з різних районів Харкова і взагалі треба співати англійською і мати англійську назву. Серед пісень, які існували на той момент і гралися виключно в дитячому садку серед тусуючої молоді була «Танец на площади Конго». В книзі «Історія Джазу» був гарний розділ про історію майдану Конго:«Площа Конго в Новому Орлеані — місце, яке вважається батьківщиною джазу. Це був ринок з продажу рабів, згодом — місце їх культурних змагань. Зберігаючи свій африканський мелос та ритм, вони народили на цій площі спірічуел та блюз, з яких потім вийшли госпел та джаз.» Група Новые Дома стала The Dance on the Congo Square Band або просто Танец на плащади Конго.
1994 року група сіла за запис першого альбому.Батьки-засновники прийшли на студію, та використовуючи слово «фьюжн», вкрай зацікавили Олександра Вакуленка. За 4 місяці було записано альбом «Локслі»
А у 1994 Почала виходити програма «RAP-обойма», перша в СНД програма про хіп-хоп культуру. Вели її Фагот та Флют. Через деякий час до них завітав з ідеєю рок-рубрики Фоззі. Флют вирішив ї хати до Москви, і Фоззі зайняв його місце.
Не закінчивши другу платівку «Sator Arepo Tenet Opera Rotas» (1995), розпочали третю «Худшее из» (1996)
1997.
Наближався відбірковий тур фестивалю «Червона Рута». Умови відбіркового конкурсу були прості — 3 пісні українською мовою.В ТНПК була лише одна українська пісня — «Чуваки».Першою оригінальною українською піснею ТНМК стала «Ото Таке».За два дні до конкурсу група склала пісню «Зроби мені хіп-хоп» і виставилася на конкурс двома складами: ТНМК у рок-номінації та Ото Таке — в танцювальній.Журі дало ТНМК 1 місце у танцювальній номінації та приз за кращий шлягер фестивалю — «Зроби мені хіп-хоп». Від Харкова в «Червоній Руті» брав участь вже не Танець на площі, а Танок на майдані.
Директор «Privat-TV» Олександр Голубчик пообіцяв зняти кліп на «Зроби мені хіп-хоп",який знімався протягом півроку силами «Privat-TV».
1998.
Група власноруч надрукувала тисячу промо-касет, що продавалися в турі та потім дуже допомогли піратам під час випуску дебютного альбому.
Відразу по закінченні туру почалося переміщення ТНМК до Києва. В квітні 1998 року група почала співпрацю з Олексієм Яковлєвим.З його допомогою «Зроби мені хіп-хоп» вдало стартував.
Другим кліпом став "Дибани мене". Грошей на зйомки не існувало, тому вирішували все власними силами — ліпили декорації власноруч, режисером став Фагот, а оператором — Льоня Єрмолаєв. Кошторис — 160 доларів з їжею та напоями. І немає жодних сумнівів, що це — найдешевший кліп в історії MTV Top-40.
Восени 98го року дебютний альбом «Зроби мені хіп-хоп» був готовий.Платівка отримала схвальні відгуки, купу номінацій та призів,а Фагот, Фоззі та Діля — пропозицію «Червоної Рути» попрацювати над фестивалем-99.
1999-2000.
16 січня загинув директор телекомпанії «Privat-TV» Олександр Голубчик. Альбом «Зроби мені хіп-хоп» присвячено його пам'яті.
У травні вийшов кліп "Зачекай",який активно ротувався в Москві, через це група поступово почала там виступати. Були 2 міжнародні фестивалі серії «RAP-Мusik», на яких ТНМК отримали в 98му та 99му, відповідно, 2 та 3 місця.
З початком клубних виступів в Москві група змінила своє звучання-поменшало електронних звуків, побільшало живих.
За підсумками 99 року група стала «кращим альтернативним проектом», отримавши «Золоту Жар-Птицю». Рік потому, на фестивалі «Таврійські Ігри», ТНМК знову отримує цю нагороду.
Склад: ТНМК-2000:
Олег «Фагот» Михайлюта — вокал, аранжування,Едуард «Діля» Приступа — вокал,Олександр «Фоззі» Сидоренко — вокал,Костянтин «Котя» Жуйков — бас,Ярослав «Ярік» Верьовкін — гітара,Віктор «Вітольд» Корженко — барабани,Антон «ТонІк» Батурин — DJ
2003.
На початку березня вийшла платівка «ReФорматЦія».У квітні група зіграла ексклюзивний акустичний концерт «Ноу Кіпіш».
Отредактировано Suzie (2008-03-28 15:20:57)